Telefon

+36309256366

e-mail

fazekaskaroly@gmail.com

elérhető

Hétfő - Péntek: 8-16

Mi is a lószeretet? Miben nyilvánul meg, ha valaki szereti a lovát?

Véleményem a lószeretetről teljesen más, mint ahogy a lovasok többsége vallja. Ezt a lovas iskolákban, lovas körökben eltöltött több tíz éves tapasztalatom alapján állítom. Versenyeken és lovas klubokban járva a beszélgetések során szóba kerültek a különböző ló felszerelések ( pl. takaró), a takarmányozás stb. és a tulajdonosok elmondása szerint mindenből a legjobbat, legdrágábbat vették meg lovuknak. Mivel mindenük a ló, mindent megtettek azért, hogy lovuknak a legjobbat nyújtsák azaz, hogy a ló minden nap, mikor együtt voltak , jól érezze magát. Ezen beszélgetések során az tűnt ki nekem. hogy az embereknek mennyire eltérő, mondhatnám torz a ló iránti szeretetről alkotott fogalma. Véleményem szerint, ha valaki szereti, imádja, tiszteli a lovát, főleg akkor, ha nem csak tulajdona a ló, hanem egyenrangú társakként dolgoznak a napi munka során abban a sportágban, amivel részt vesznek, akkor a takaró és a legjobb takarmányozás is édeskevés ahhoz, hogy a ló iránti tiszteletet és szeretetet kinyilvánítsuk.

Miben is nyilvánul meg tehát a lószeretet véleményem szerint?

A lószeretet elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az idomítás alapjait egy lovasembernek kötelessége megtanulni, még abban az esetben is, ha hobbilovas az illető. Aki ezt nem teszi, az az ember nem méltó arra, hogy önmagát lovas embernek nevezze. Miért is mondom ezt? Például, ha csak megnézzük a ló egyensúlyi helyzeteit, akkor elmondhatjuk, hogy négy egyensúlyi helyzetet ismerünk: természetes-, nyers-, használati és iskolaegyensúly.

A természetes egyensúly a szabadon élő lovaknál figyelhető meg, ahol a ló járása lendületes, mozgása szabad. A nyers egyensúly akkor következik be ha a ló bekerül az istállóba a boxba és a lóval való néhány hónap foglalkozás után rákerül az idegen súly, – ez alatt értük a nyerget és a lovast-, ezáltal a súlí a ló elejére kerül. Ezt nevezzük nyers egyensúlynak. Ha ezen az egyensúlyi helyzeten a lovaglás során nem tudunk változtatni, azaz, hogy lovunk a későbbiek során a használati, vagyis vízszintes egyensúlyba kerüljön, ahol a használhatósága a legoptimálisabb, akkor a lovunk idő előtt tönkremegy. Ez azért történik, mert a ló elülső lába egy meredek csontszerkezet, ennélfogva súlyhordásra nem alkalmas.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük